De Thuiszitters Academie

 Vanuit de noodzaak is de Thuiszitters Academie opgericht om ‘thuiszitters & klemzitters’ in ons zorg~& onderwijssysteem’ een fijne plek te geven om naar toe te gaan. Deze jonge kinderen en jongeren, vallen door verschillende factoren (binnen én buiten henzelf) uit het Passend Onderwijs-systeem en (b)lijken nergens welkom. Dit heeft logischerwijs een grote impact op de emotionele, sociale & mentale ontwikkeling van deze ‘uitvallers’.

Het unieke van een ‘plaatsing’ van uw kind bij de ‘dag-groep’ van de Thuiszitters Academie is namelijk dat er gedurende de hele dag -één op één aandacht- beschikbaar is. De continuïteit wordt geboden door een divers (en groeiend) team van Zorg, Welzijn & Onderwijs Professionals. (ZWOPérs) Echter, het kind wordt ook ‘verwerkingstijd’ gegund wanneer het dit nodig heeft. Met het terugbrengen van schoolritme in uw gezin, wordt latere overgang makkelijker gemaakt met als doel een passende vervolgplek te vinden, dit kan onderwijs zijn.

Vanuit de filosofie ‘gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt’ krijgt uw kind de kans om haar/zijn eigen rust & ritme terug te vinden, om eventuele gevoelens van falen om te zetten naar succes ervaringen en in onze sociaal-therapeutisch veilige omgeving de omslag te maken naar de vervolgplek die zijn of haar ontwikkeling verder kan ondersteunen. Dit kan zijn: terug naar haalbaar en werkelijk passend onderwijs, plaatsing op een dagbesteding of anderszins.

Een proces van unschooling is soms nodig om de innerlijke weerstand tegen ‘leren volgens het systeem’ te overwinnen en te werken aan de sociale & emotionele ontwikkeling om de aansluiting met voorliggende voorzieningen te bewerkstelligen.

Er heerst een dagstructuur op de groep met gezamenlijke vaste momenten van eten en mogelijkheden tot samenspel & interactie met andere kinderen en jongeren van de Thuiszitters Academie. Het welzijn van het kind staat op nummer 1.

Elk kind/jongere volgt haar/zijn eigen maatwerk-programma. In de individuele opdrachten wordt uw kind met een positieve bekrachtiging bijgestaan. Vooral voor (leren) reguleren & integreren van de interne & externe prikkels is speciale aandacht. Waar het gaat om ‘schoolse vaardigheden’ dit komt ook aan de beurt zodra het kind “open” staat om te ontvangen. Vanuit dit traject bij de Thuiszitters Academie kan het kind//jongere  te zijner tijd op de juiste plaats terugkeren in ‘de grote maatschappij’ waarbij het kind ook weer in een groep(je) kan functioneren.

De ervaring heeft inmiddels geleerd, dat een succesvol traject –minimaal- een jaar in beslag neemt. Succesvol betekent hier dat het kind direct op een plaats is gekomen waar het zich (ook op langere termijn) veilig verder kan ontwikkelen. Veelvuldig moeten switchen van ‘ontwikkelingsplek’ brengt diep hechtingstrauma teweeg wat te allen tijde moet worden voorkomen. Het opbouwen van een vertrouwensband vraagt tijd. Om het kind goed te leren kennen, eventuele druk van de ketel te halen en de weerstanden te onderzoeken kost al snel een paar maanden.

Ook zal getoetst worden op welk niveau het kind functioneert en via het individuele maatwerkprogramma ‘bijgespijkerd’ als dit mogelijk blijkt. Zeker bij kinderen met een zeer disharmonisch intelligentie-profiel en/of groot psychisch lijden door schooltrauma, kan een traject langer dan een jaar nodig hebben. Immers, vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard.

Echter, door met name positieve aandacht te besteden aan (aanwezige én samen nog te ontdekken) talenten, kan er een belangrijke slag geslagen worden in de gezonde IK-ontwikkeling. Naast schoolse vaardigheden vinden wij binnen De Minimaatschappij deugden/competenties als doorzettingsvermogens, creativiteit, samenwerking, vriendelijkheid & hulpvaardigheid óók erg belangrijk!

Bekostiging via Persoon Gebonden Budget (PGB) Wij kunnen u daarbij helpen.

error: Content is protected !!